V.I.T.R.I.O.L.
Artist: Lisa Jeannin & Rolf Schuurmans
Exhibition: Dieselverkstaden, Nacka
Opening: 4 March 2017


text_vitriol
(Photo: Nanna Leth, editing: Po Hagström)

 

LISA JEANNIN & ROLF SCHUURMANS

Lisas och Rolf är en konstnärsduo med bas utanför Tranås och hela världen som arbtesfält. I sin praktik undersöker de oavbrutet det synliga och osynliga. Med bild, skulptur, video, performance och installationer gestaltar de upptäckterna för oss andra.
”Det finns en energi för transformation på alla nivåer, inom allting” säger de, ”och vi vill med vår konst försöka förmedla det här på något vis, att det finns möjlighet till förändring och evolution.”
Som besökare i Nacka konsthall träder vi nu in i Lisa och Rolfs värld; ett föränderligt och växande kosmos där vi får möta nya aspekter på både livet och oss själva.ALKEMI

V.I.T.R.I.O.L. är en förkortning för den alkemiska devisen ”Visita Interiora Terrae Rectificando
Invenies Occultum Lapidem”. Översatt betyder det ”Besök Jordens inre och renad skall du finna den dolda stenen”. Det vill säga, om vi tar oss tid att blicka inåt kan vi lära mycket om världen och oss själva.

Alkemi är ett tvärvetenskapligt system av bland annat filosofi, kemi, magi, psykologi, astronomi och astrologi, men i grunden är det en naturfilosofi. Det utgår från att det finns energi överallt, ned till minsta atom. Alkemisten utgår från hjärtats varseblivning för att förstå naturen; att vi är en del av ett kretslopp där energi inte släcks utan bara tar nya former. ”En själens evolution” som konstnärerna uttrycker det.ALRUNORNA

Alrunan är en magisk växt som medför både kraft och tur. Dessutom symboliserar den ofta människan då rötterna kan se ut som kroppar och de växer i små grupper, som familjer.
I den här utställningen möter vi tre alrunor; två större och en mindre – möjligen två
föräldrar och ett barn. De är här för att påminna oss om våra rötter, om jorden, och att alla våra handlingar påverkar naturen och därigenom också oss själva, då vi är en del av ett enormt kretslopp.CHIRONS TORN


I grekisk mytologi fanns Chiron; en kentaur med en människas överkropp på en hästs bål. Chiron var en klok lärare som framför allt tog hand om barnen. Med hans stöd vågade barnen utmana sig själva och omvärlden och därför kunde de bli hjältar.

Vem som blir hjälte och inte vet man aldrig i förväg. Men då som nu måste en hjälte våga möta det okända, både i omvärlden och inom sig. Det är därför som konstnärerna Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans har skapat detta torn, där man kan utforska sig själv samtidigt som vi blickar utåt.

I 400 år har vi använt stjärnkikare när vi blickat ut i rymden. Dessa målas på insidan med en färg som är så svart som möjligt och den är gjord av vallmofrön (vilka på holländska betyder just ”mån-frön”), och det är med denna färg som även Chirons torn är målat. Tornet fungerar ju som en stjärnkikare, men istället för att söka utåt, söker vi i oss själva.CHIRONS GONG

Planeten Saturnus kan vi se med en stjärnkikare men nästa planet i vårt solsystem, Uranus, är för långt borta. Det är 1 440 000 000 kilometer mellan de planeterna och däremellan reser kometen Chiron. Den rör alltså mellan det vi kan se, och det vi inte kan se. 

Hur låter en komet som reser så oändlig långt, mellan det kända och det okända? Kan vi förstå det? Chirons egen vibration är översatt till ett gong-instrument och det ljudet möter oss inne i Chirons torn. 

INVITATION TEXT
 
V.I.T.R.I.O.L
En utställning av Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans
exklusivt framtagen för Nacka konsthall i Dieselverkstaden

V.I.T.R.I.O.L.
Ett möte kan vara kort eller långt, vare sig det är med en person eller en situation. När mötet får ta tid kan nya saker uppstå, och det gäller särskilt denna utställning. För 
V.I.T.R.I.O.L. är inte bara konst, det är snarare ett verktyg för att uppleva saker på nya sätt.
 
V.I.T.R.I.O.L. är en förkortning för det alkemiska mottot ”Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem”. Översatt betyder det ”Besök Jordens inre och renad skall du finna den dolda stenen”. Det vill säga, om vi tar oss tid att blicka inåt kan vi lära mycket om världen och oss själva. 

Möt dig själv och universum i tornet, upplev till gong-musik stämd efter asteroiden Chairon, besök alrune-familjen som värnar det jordiska och upptäck olika ekosystem infogade i laboratorieglas.
 
Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans
När vi undersökt den stora ödsliga rymden har vi upptäckt att den inte alls är så ödslig. Till och med i det tommaste vakuum finns rörelser, atomer och en eftervärme från Big bang. Vetenskapen har därför tvingats konstatera att ”Ingenting” inte finns.
 
Så är det även med Lisas och Rolfs konstnärsskap; här finns inte heller ”Ingenting”. I samma ögonblick som de undersöker en möjlighet får detta en form och blir verklighet. Det är som en alkemisk process där nya världar ständigt uppenbarar sig, både som konstverk och inom betraktaren.

 
Välkommen att ta del av Lisa Jeannins och Rolf Schuurmans värld – den är också din.
Utställningen visas i Nacka konsthall 18 mars – 30 april
Vernissage 18 mars kl 14.