BOKBUSSEN

Artist: Kristoffer Zetterstrand
Place: Haninge kommun
Inauguration: 27 Aug 2009

haninge_bokbuss haninge_zetterstrand_skis

En bokbuss rymmer lika många världar och berättelser som den rymmer böcker. När bussen kör till barn och vuxna i Haninge borde utsidan motsvara detta innehåll och därför kontaktades konstnär Kristoffer Zetterstrand.

Zetterstrands konst kombinerar olika slags berättande. I en och samma bild kan man se personer från 1800-talets måleri vandra bland byggnader från 1400-talet för att möta figurer från vår tids dataspel. Man får en känsla av att människan alltid har varit densamma, med samma önskan om att berätta och ta del av historier – det enda som förändrats är tekniken vi använder för våra berättelser.

Bokbussen är tack vare Zetterstrand ett mobilt konstverk som kan nå alla i Haninge. När vi närmar oss för att låna böcker ser vi vad som händer i verket: En gåsfjäderpenna skriver på olika språk, en liten flicka promenerar över sidorna på en bok, bromslyktorna på bussen avger små eldsflammor, och mycket mer. Sätter vi oss sedan under markisen med Zetterstrands natthimmel så ser vi ännu fler figurer som liksom vågar sig fram ur bildvärlden när vi bara ger dem tid.
(Text: Po Hagström)


Images from inauguration:
haninge_bokbuss2haninge_bokbuss3
haninge-bokbussinvigning